Volwassenen

Wij als volwassenen kunnen om allerlei redenen kwetsuren in het lichaam ervaren: fysiek (emotioneel) trauma, (sport)blessures, (doorgemaakte) ziekte, stress. Het bouwt spanning op in ons lichaam en geeft een grens aan. Daar zijn we ons vaak niet van bewust. We vinden dat ons lichaam goed moet functioneren. Op het moment dat ons lichaam ons beperkt of zelfs pijnlijk wordt, vinden we dat vervelend, maar het lichaam is meer dan dat. Dat leer je voelen.

 

Kinderen

(Jonge)kinderen staan van nature dichter bij hun lijf, zijn open, spontaan, nieuwsgierig en willen graag (lerend) ontdekken. Dat gaat gepaard met vallen en opstaan, zowel letterlijk als figuurlijk. Door de huidige maatschappij, het onderwijssysteem wat zich meer richt op de cognitieve ontwikkeling van het kind en de sociale druk door de hedendaagse media maakt dat kinderen spanning opbouwen in hun lichaam. Daarmee de hoeveelheid prikkels niet aan kunnen en daarom buikpijn, hoofdpijn, “niet lekker in hun vel” zitten, gedrag- en leerproblemen laten zien. Tevens kunnen door fysiek(emotioneel)trauma, sportblessures, (doorgemaakte) ziekte ook spanning op het weefsel ontstaan en zelfherstel in de weg staan.

Baby’s

Geboorte is een indrukwekkende gebeurtenis. Voor zowel jullie als ouders als voor jullie kindje. Of er nou duidelijk aanwijsbare redenen zijn (veelvuldig ontroostbaar huilen, voorkeurshouding, onrustig, darmkrampjes, reflux etc.) of een intuïtief (moeder) gevoel die zegt ik wil er even naar laten kijken.  Neem gerust contact op. Mijns inziens is het altijd goed om je kleintje te laten checken door een osteopaat. Er vinden tijdens de geboorte vele druk en trekkrachten op het lijfje plaats wat kan zorgen voor spanning in het lichaam. Een baby kan dat nog niet zelf reguleren en zoekt troost bij de ouder. Als dat niet voldoende is, zijn er een paar extra handen nodig om die spanning te kunnen ontladen. Soms zou je willen dat je kind al kan praten, omdat je wilt weten wat er aan de hand is. Om daar meer duiding en helderheid in te krijgen is een (gezamenlijke) sessie met Wieneke Timmermans een hele mooie manier. Zo verwerk je zowel de fysieke als de emotionele spanning van een geboorte.

 

En ook bij zwangerschap voor moeders én vaders

Tijdens en na de zwangerschap gebeurt er veel met het lichaam. Deze veranderingen vergen een constante beweeglijkheid van alle weefsels in het lijf. Soms is daar een handje bij nodig om die beweeglijkheid te kunnen handhaven.

Uit onderzoek blijkt dat de gesteldheid (fysiek & emotioneel) van de aanstaande moeder, maar ook van de vader invloed heeft op de groei en ontwikkeling van het kind in wording. Fijn als opgebouwde spanning kan ontladen. Voor, tijdens en na de geboorte voor moeder, vader en kind.

Chat openen